Sekadar berkongsi rasa jiwa...

Friday, June 4, 2010

kek koko lembab

takde kerja bangun pagi2, eh?? takde keje eh??? alamak! assignment tak buat lagik.....bukak internet yang rupenye tak tertutup sejak semalam...krroooOOOHHHHH~

jumpa resepi black beauty chocolate cake kat umah kak mas, teringat mak kat umah..huhu

aku ngan mak dah lame wat kek ni yang lebih kurang cam kek ni..

cume resepinye laen sikit...sikiiiitttttttttt je...

amik kat majalah ape ntah dulu....tak ingat....banyak sangat makan semut cicah sos...

name kek kitorang,eh,eh (bukan kek kitorg)..kek yang kitorang buat tu..kek koko lembab cam siput,eh meghaban lak...
betul eh,eja lembab cam tuh??

senang je...

resepinyer:
BAHAN A
2 cawan gula kasar
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh sodium/natrium bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)

BAHAN B
2 biji telur
1 cawan minyak jagung/minyak masak
1 cawan susu cair/susu segar

1 cawan air panas

Caranye: campur semua Bahan A.eloknya tepung, serbuk koko, sudu teh sodium/natrium bikarbonat dan serbuk penaik tu diayak. mak saya suka gak goreng tepung tu, kasi ringan sikit. kaup balikkan sampai semua sebati. kemudian, masukkan Bahan B. kacau sampai sebati. masa kacau,kita akan rase gule tu tak hancur, kalau boleh kacau sampai kita tak dengar dah bunyi gula (sebab kitorg guna bekas plastik n senduk kayu, so gula yang mendap bila dikacau berbunyi ghodok ghodok), means gula dah agak hancur, takpun senang gune mixer je..then masukkan air panas.kacau.bolehlah dibakar. preheat oven selama 15 minit dengan suhu 180 darjah celcius. kalau kek, bakar selama 45 minit - 1 jam. tapi saya ngan mak letak dalam bekas muffin, so bakar dalam 15-20 minit je....tengah baking tu, memang berbau satu umah! yum3~


kitorang topping ngan coklat masakan n tabur chocolate rice...



tapi sekarang..mak suka main ngan coklat putih lak...
wat pusing2 cam lolly..haha
tapi..kalau bab ni aku tak gheti..
surrender...
tangan tak bebedong dulu..
hanya mak n adik aku je yang leh dapat mandat buat lolly ni...

untuk perhatian semua..kek ni sedap dimakan..
bila2 masa....
walaupun selepas keluar oven..
tapi...
sangat sangat sedap...
super duper sedap............
setelah diperam disimpan 3,4,5 hari..
serius~ tak tipu punyer!!
lembut je rase die...
lembab....
manis.....
meleleyh dah ayor lior ni wey!

kami menerima tempahan...hehe
.:MALZAR COTTAGE:.  ©

1 comment:

Anonymous said...

sdapnyer...nyamm2